Két dolog történt a bio puding délutánján. Egyrészt teljesen véletlenül most tényleg minden bio volt a pudingban. A tej, a cukor, és a pudingpor is. Így hát enyhe fenntartással vártam az eredményt, szép csendben. A bio szó ki nem esett a számon :) és lássatok csodát, a puding finom volt, sikeres volt, és egyhamar el is fogyott. A másik fontos dolog, hogy túllendültem a saját félelmemen, és ahelyett, hogy sikoltoztam volna, amikor 6 éves majdnemiskolás közölte, hogy a forró pudingot ő fogja kitölteni a tálkákba, csak annyit mondtam neki, óvatosan, mert nagyon forró. És ő óvatos volt és nagyon ügyes. Büszke büszke mama.
2008. március 31., hétfő
Bio puding
Két dolog történt a bio puding délutánján. Egyrészt teljesen véletlenül most tényleg minden bio volt a pudingban. A tej, a cukor, és a pudingpor is. Így hát enyhe fenntartással vártam az eredményt, szép csendben. A bio szó ki nem esett a számon :) és lássatok csodát, a puding finom volt, sikeres volt, és egyhamar el is fogyott. A másik fontos dolog, hogy túllendültem a saját félelmemen, és ahelyett, hogy sikoltoztam volna, amikor 6 éves majdnemiskolás közölte, hogy a forró pudingot ő fogja kitölteni a tálkákba, csak annyit mondtam neki, óvatosan, mert nagyon forró. És ő óvatos volt és nagyon ügyes. Büszke büszke mama.
2008. március 28., péntek
wamp
2008. március 27., csütörtök
Snoozebaby

Ha minden igaz, újabb termékcsaláddal lesz gazdagabb a mamazon. Ezúttal a holland SNOOZEBABY keresett meg minket, és mivel nekünk nagyon tetszettek az áruk, hamarosan sok sok szép új dolgot láthattok a webboltban. Például ezt a rendkívül praktikus pelenkázó szettet, amiben pelenkát lehet tárolni, közben játszani is tud rajta a baba, és ha véletlenül elalszik, az sem baj, mert egyben takaró is. A lényeg azt hiszem, az alvás.
2008. március 25., kedd
Tömeges kreativitás
Érdekes dolog ez a tömeges kreativitás. A tavaszi szünetben volt szerencsénk egy kreatív délutánon részt venni, ahol igazán igényes alapanyagokból és nagyon sokféle dolgot csinálhattak a gyerekek. Volt tojásfestés :: gipszfigurák festése :: húsvéti falidísz készítés :: hímes tojás készítés :: és még sok minden. Miután minden asztalnál jó sok időt töltöttünk, éreztem /éreztük, hogy még valami hiányzik. És akkor röpke 5 perc alatt megszületett a tojásdobozból kivágott kishajó csipke béléssel, és a fagyizóból szerzett napernyővel. Hat éves kitalálójának egy perc alatt szűnt meg az összes előre kitalált kreatív termék, és vette át a helyét ez a kis hajó, mely utána napokig jött velünk, kedvenc lakója pedig egy pattanós labda volt, és lesz is még hetekig... És ez volt az egyetlen alkotás, amikor nem lettem megkérdezve: Mami szép? Mert tudta ő is a választ.
2008. március 20., csütörtök
Napéjegyenlőség
2008. március 19., szerda
Thilde nyuszik úton
.jpg)
Minden Thilde nyuszi rajongót meg szeretnék nyugtatni, hogy a nyuszik (immár két méretben) megkezdték útjukat Magyarország, illetőleg a Mamazon felé. Húsvétra sajnos már nem érnek ide, de úgyis olyan hideg lesz, hogy talán jobban járnak így. Vagy hócsizmát is rendelünk. De komolyan, ki látott már ilyen hideget márciusban??? Én mindenesetre nekilátok nyári ruhákat és strandtáskákat tervezni, hátha az segít. Hamarosan arról is beszámolok.
2008. március 17., hétfő
Jóga és melegszendvics
Amikor jógázni megyek este, aznap valahogy mindig melegszendvics van vacsorára. Ebből én rendszeresen kimaradok, csak a hideg kemény szendvicseket rágcsálom éhesen este, jógától kifáradva...közben hallgatom az esti mese utolsó sorait. És van persze, hogy meglepetés ér, és gyerekek által feldíszített tányér vár, rajta a (azért csodák nincsenek) hideg melegszendvics, és körülötte a paradicsom, uborka :: És persze mondanom sem kell, hogy milyen kozmikus íz ez egy magamfajta jógamamának. Már csak ezért is megérni néha nem itthon vacsorázni.
2008. március 16., vasárnap
Amikor már nem kell sapka
.jpg)
2008. március 14., péntek
Zsázsa
2008. március 12., szerda
Táskamánia
Említettem már, hogy táskamániás vagyok? Ma sem bírtam ki. Egy szuper új használt ruhaboltotra leltem az Újlipótvárosban. Paraván Ruhabolt (Wallenberg u. 5.). Jó ruhák, gyerek-felnőtt, megfizethető árak, és külön érdeme, hogy finom illat van benne. Üzleti ügyben mentem, és egy új táskával jöttem el. Szerencsémre erre rögtön lecsapott a lányom, úgyhogy huh, nem gyarapodott a saját gyűjteményem, csak az övé :)
2008. március 11., kedd
Sushi otthon - Papazon bejegyzése
Szeretjük az érdekes ételeket, így aztán pár éve a sushit is megkóstoltuk. Nagyon ízlett, azóta többször is rendeltünk, de soha nem sikerült eleget, mindig maradt bennünk egy kis hiányérzet, pedig mindannyiszor többpizzányi pénzt költöttünk. Ráadásul kislányunk egy idő után már szinte sírva követelte, hogy legyen újra sushi. Úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk mi magunk megcsinálni. Jól sikerült és mindenki dugig lakott vele…
Vegyünk fejenként egy pohár rizst, tényleg fontos a sushi rizs, igaz drága, de csak ezzel tudunk majd könnyen dolgozni. Minden pohár rizshez teszünk ugyanannyi vizet és só nélkül, vagy nagyon kevés sóval fűzzük puhára (kis lángon, fedő alatt 20-25 perc), majd elzárás után még 10 percig lefedve hagyjuk. Ezután tegyük ki egy tálba, akkorába, amekkorában könnyedén tudjuk keverni, és pohár rizsenként keverjünk bele 1-2 evőkanál rizsecetet. Ha nincsen ilyenünk, ne ijedjünk meg, mert ez egy sima 5%-os ecet, azaz ha 10%-os háztartási ecetünk van akkor fele arányban vízzel hígítva használhatjuk. Az alaprizzsel készen is vagyunk, hűtsük ki nagyjából, közben pedig készítsük elő a további hozzávalókat.
.JPG)
Maki: a maki úgy készül, hogy a moszatlapot kiterítjük, és vékony rétegben rányomkodjuk a kihűlt rizst. Ezután beletesszük a tölteléket és egy sushikészítő lap (ez is kapható szinte mindenhol, ahol a sushihoz valókat beszerezhetjük pár száz forintért) segítéségével feltekerjük, majd tekercset szépen felkarikázzuk. A tekerés, a moszatlap méretezése, a töltelék mennyisége és helye, no ezeket mindenkinek magának kell kitapasztalnia, de reménykedjünk, mert a tizedik jobban fog sikerülni, mint az első! Mindez körülbelül egy óráig tart majd, ha a vendégek érkezése előtt készen akarunk lenni vele, bár kimondottan jó közös tevékenykedés a sushikészítés.
Tálaláshoz mindenkinek tegyünk egy kistányért, illetve pálcikát. Az asztalra készítsük tálakba az elkészült tekercseket és nigiriket, a pácolt gyömbért, a wasabit, és töltsünk ki szójaszószt.
Jó étvágyat!
Maki: a maki úgy készül, hogy a moszatlapot kiterítjük, és vékony rétegben rányomkodjuk a kihűlt rizst. Ezután beletesszük a tölteléket és egy sushikészítő lap (ez is kapható szinte mindenhol, ahol a sushihoz valókat beszerezhetjük pár száz forintért) segítéségével feltekerjük, majd tekercset szépen felkarikázzuk. A tekerés, a moszatlap méretezése, a töltelék mennyisége és helye, no ezeket mindenkinek magának kell kitapasztalnia, de reménykedjünk, mert a tizedik jobban fog sikerülni, mint az első! Mindez körülbelül egy óráig tart majd, ha a vendégek érkezése előtt készen akarunk lenni vele, bár kimondottan jó közös tevékenykedés a sushikészítés.
Tálaláshoz mindenkinek tegyünk egy kistányért, illetve pálcikát. Az asztalra készítsük tálakba az elkészült tekercseket és nigiriket, a pácolt gyömbért, a wasabit, és töltsünk ki szójaszószt.
Jó étvágyat!
2008. március 9., vasárnap
Húsvéti készülődés
2008. március 8., szombat
Nőnap
2008. március 5., szerda
Almás pite - körtével
Ellenállhatatlan vágyam volt a hétvégén, hogy a gyerekek délutáni alvásból felébredve meleg almáspite illatára ébredjenek. Lehet, hogy túl romantikus vagyok, de az is lehet, hogy éhes voltam egy kis édességre magam is (ez gyakran elő szokott velem fordulni). A Net-en
böngésztem egy ideig, aztán megalkottam a saját receptemet. Íme:
A tésztához:
25 dkg vaj / margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája1
1/2 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
4 nagy szem alma + 1 szem körte lereszelve
10 dkg cukor
5 dkg dió
5 dkg tördelt étcsoki
morzsa a tészta és a töltelék közé
morzsa a kivajazott tepsibe
Az elkészítés roppant egyszerű. A tésztához valókat egybedolgozzuk, kizárólag kézzel sikerül, mert elég morzsalékos. Ha gyurma állagú már, kettéosztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, tepsi aljára berakjuk (előtte vaj, morzsa). Simán rálapítjuk a reszelt almát, rászórunk diót, csokit és a cukrot. Tetejére a második adag tészta szintén kinyújtva. Sütőbe be, 175 fok, 40 perc múlva ki. Tetejére porcukor. Csodálatosan finom, de komolyan.
2008. március 4., kedd
Selyemfestés - gyerekekkel
2008. március 3., hétfő
Kötött sapka - kopaszodó apukáknak
kölcsönöztem a leírást (lásd itt). Csakhogy ezúttal (sem) voltam elég alapos, és megspóroltam a próbakötést. Így hát semmibe véve amerikai kötőtű számozást, inchet, yardot és centimétert, nekifogtam. Már útközben gyanús volt a sapka mérete, de reménykedtem, hátha idővel összemegy. Nem ment. És bármekkora is a feje valakinek, megfelelő mennyiségű haj hiányában ez a sapka bizony nem volt nagyon mutatós. És még ekkor sem adtam fel. Harmadszor is nekiláttam, immár fejből tudtam a menetet, csak egy nagyobb kötőtűt kellett használnom. Az eredményre pedig nagyon büszke vagyok. Amint a képen is látható, tökéletesen illeszkedik gazdája fejéhez, szép, puha, és története van :)
2008. március 2., vasárnap
Hétvége otthon
.jpg)