2008. október 29., szerda

Berlini hétköznapok

Vendégség volt nálunk Berlinben. Kipróbálni, milyen egy kicsit máshol élni, ennek természetesen a vendégség is a része. Meglepetés itt is akadt: a vendég gyerekek saját gyártású üdítőkkel érkeztek, itt ez a divat. Otthon kikeverik, feldíszítik, és felszolgálják. Be creative :)

Berlini piac

Mint egy kerge birka szaladgálok a berlini piacon a puhatalpú cipők, kötött játékok, retro kötények, gyapjú zoknik és gyertyával pöfögő motorcsónakok között. A többiek közbena Currys Kolbászt kergetik . . .

Berlin gyerekekkel

Egyszerű. Minden sarkon játszótér, minden boltban játszósarok. Ja, és ha fáznánk, fűtött homokozó a játszótér közepén, kávézóval, újságokkal . . .

2008. október 21., kedd

Szelektív szennyestartó

Régóta dédelgetett álmom volt családom tagjait valahogy rábírni, hogy a fehér szennyest a kerek szennyestartóba, a színeset pedig a másikba dobják. Szavaim süket fülekre találtak mindaddig, míg nem jött a zseniális ötlet. Szennyestartó díszítést rendeztünk, és öntapadós matricákra ruhadarabokat rajzoltunk. Így lett a színes ruhás és a "másik". Azóta ugyan nagykisfiú csak kék nadrágot, és piros pólót hajlandó beledobni a színesbe, ellenben a többiek már jó úton vannak a rend és fegyelem felé :)

2008. október 19., vasárnap

Hortenzia

Bámulatos változások történtek a természetben egy hét leforgása alatt. Múlt héten még minden rozsda volt, most meg minden piros. Mi is hozzájárultunk ehhez egy piros bokorral, és ezzel egy óriási természeti kísérletbe vágtuk a fejszénket. Egy Hortenzia bokrot (bal alsó kép) a Bakonyból a Duna mellé szállítottunk, mert azt hallottuk, hogy a virágja a talaj savas-lúgos jellemzője mentén változtatja a színét. A Bakonyban rózsaszín volt. Mit hoz a Duna menti homok? Ezt leghamarabb tavasszal láthatjuk...

2008. október 18., szombat

Csipkebogyó tea

A múlt hétvégén begyűjtött csipkebogyó jelentős szerepet játszott hétköznapjainkban is. Reggelenként csipkebogyó teára ébredtünk, uzsonnára csipkebogyó teát vitt kisnagylány, és még jómagam is kezdtem megkedvelni, pedig igazán nem volt idáig a kedvencem. A tea elkészítésében a legjobb a bogyókat előző este hideg vízben beáztatni, reggel gyermekek segítségével fakanállal szétnyomkodni, és megmelegíteni. Nem mondom, hogy mi mindig így csináltuk :)

Most hétvégén biztosan megcsípi a fagy éjjel a bogyókat, még jobban lesznek, így hát bátran ajánlom mindenkinek a gyűjtögetést. Kellemes hétvégét mindenkinek!


2008. október 16., csütörtök

Takaró ajándékba

Bodzák figyelem! Újabb ajándék takaró kerül meghirdetésre, mivel legutóbbi takarónk már elkelt. A játékszabály a következő: ezt a bejegyzést kell kommentálni, pár szóban leírni, hogy ki az a bizonyos Bodza, aki ennek a takarónak a gazdája lesz. (Ne legyen túl nagy Bodza, mert ez egy babatakaró :) És akkor már vihető is a takaró! Fizetni pedig most sem kell érte.

A takaró villámsebességgel elkelt! Következő takaró kikiáltása kb. 3 hét múlva.

2008. október 14., kedd

Blog írás

Vannak a szimplán nehéz napok. Amikor akarva-akaratlanul beszállunk a mókuskerékbe, tesszük a dolgunkat, nem nézünk se jobbra, se balra. Visszük magunkat, visszük a gyerekeket, visszük a mindennapokat. Mindezt úgy, hogy elfelejtünk közben lélegezni. Egy ilyen nap után ért nekem aranyat ez a három sor, és emlékeztetett arra, hogy mit szeretek igazán csinálni. Köszönöm.

1 megjegyzés:
Névtelen írta...
Kedves blogíró!Ez az a blog, ami, ha könyv alakban megjelenne, én megvenném! Annyira benne van az élet lényege, értelme: az apró dolgok öröme, csodálatossága.

2008. október 12., vasárnap

Verpelét - a hazai vulkán


Nem sokat tudtunk Verpelétről. De ha már az utunk arra vezetett, és egy rádióműsor éppen a héten felhívta a figyelmünket, hogy itt található Magyarország legjobban épen maradt vulkáni kúpja, és mivel kisnagylányt mostanában nagyon érdeklik a vulkánok, adtunk egy esélyt és megkerestük. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Rövid sétával egy tanösvényen fel lehet menni egy igazi vulkán igazi tetejére, és le lehet nézni egy igazi kráterbe. Közben temérdek mennnyiségű kökény és csipkebokor, és pazar kilátás. Tényleg szuper program, kicsikkel is.

2008. október 10., péntek

Som szörp - naná

Múlt hétvégén tetemes mennyiségű somot szedtünk. Miután napokig somot ettünk éjjel nappal, a maradék pedig kezdett erjedni, nekiláttunk somot befőzni. Naná. Tapasztalatunk nem sok volt benne, de kiderült, hogy akárcsak más bogyós, ez is csak türelem kérdése. Először is meg kell főzni. Naná. Utána pedig cukrot rakni bele. Naná. Végül addig addig paszírozni, míg kisnagylány nem így kommentálja: finom ez papa, de mik ezek a furcsaságok benne? Naná.
...
Kellemes hétvégét és sok kirándulást, gyűjtögetést!

2008. október 8., szerda

Zokni majom


Gondolom sok háztartásban gyűlnek a fél pár zoknik. Mielőtt másokat vádolnék hanyagsággal, bevallom, hogy nálunk most körülbelül 20-30 pár zokni várja kitartóan a párját. Ezen szerencsétlen zoknik felhasználására ajánlom a ZOKNI MAJOM elkészítését. Megvarrása pofonegyszerű.
Hozzávalók: 2 db fél pár zokni (vagy 1 teljes pár:) tű, cérna, és egy kis magyarázat:
A ZOKNI: test + fej + lábak
B ZOKNI: kezek + farok + fülek + orr
Ja! A felső remekmű nem az én alkotásom, nekem is van persze, de mivel nagykisfiú szerint nagyon félelmetesre sikeredett, nem rontom más gyerekek lelkivilágát, és maradok a profi zoknimajom varrók képénél.

2008. október 6., hétfő

Puhatalpú kiscipő

Új cipővel gazdagodott a puhatalpú kiscipők köre. A helikopteres cipőcskét ajánlom ugrálni és repülni szerető kisfiúknak és kislányoknak. Ja és ezek a puhatalpú kiscipők nemcsak szépek, de egészségesek is - állítják a nagyokos szakemberek. Ami viszont biztos, hogy kár, hogy nincs felnőtt méretben :)

2008. október 5., vasárnap

Őszi levelek - és préselés

A hétvégi kirándulásokról ismét eszméletlen mennyiségű falevél érkezett haza velünk. Miközben a szokásos vastag könyvbe rakosgattuk a leveleket, elgondolkodtam rajta, hogy minden családban van olyan, hogy préselős könyv? Nekem volt gyerekkoromban, igaz bélyegeket lapítottam benne, de már kisnagylány könyve is kezd hozzá hasonlítani, pöndörödnek a nedvességtől lapjai és nehéz őket egymástól szétválasztani. Az én könyvem anno egy gyermek ruha szabás-varrás könyv volt, kisnagylányé most pedig angol nyelvű gyerek lexikon. Akkor lehet, hogy mégse festő lesz, hanem tolmács???

2008. október 2., csütörtök

Apró dolgok - amiknek mostanában örülök

1. Hogy a mini-dísztökök gyönyörűek lettek a veteményesünkben. Jövőre csak ilyet ültetünk, és TÖKOO üzletágat fejlesztünk.

2. Hogy lett háziállatunk, ugyan "csak" halak, amiket nem lehet megsimogatni (kisnagylány) és halzsíros a bőrük (nagykisfiú) de jelenlétük mégis kellemes hangulatot áraszt a lakásban.
3. Hogy kisnagylány ilyen szép füzetborítókat gyárt sorjában.

4. Hogy még mindig lehet a szabadba teregetni, és hogy napon szárad az antik ágynemű, amit még a nyáron vettem a Tapolcai piacon.

5. Hogy megtaláltam álmaim gumicsizmáját, mely nemcsak kényelmes, hanem szép is, és mostantól és is ugrálhatok pocsolyába a gyerekekkel.