2008. november 29., szombat

Levél a Télapónak

Idén nem lufival küldtük el a Télapónak a levelet, hanem kisnagylány kérésére az ablakba fogjuk kiragasztani. (Képzeld mami, az osztályban pár gyerekhez nem a Télapó jön, hanem a szüleik rakják az ablakba az ajándékot. Hm.) A levélben egyébként két matchboxról esik szó, és két meglepiről. Hajrá Télapó!

2008. november 27., csütörtök

Milyen anya az ilyen?

Nagykisfiút nem lehet siettetni. Négy éves múlt már, de eddig szó nem lehetett rajzolásról. Színezgetett kisnagylány mellett, próbálgatta a színeket. Aztán szép lassan leesett, hogy végülis mivel, és hogyan rajzoljon ő? Van asztala? Ceruzája, krétája? Hát, khm, nincs . . . de . . . bizisten, lett gyorsan. Kiválasztott a boltban egy saját zsice készletet (mi így hívjuk a fa nélküli ceruzát), megkapta a játékasztalt papája mellett, és meg is kezdte a rajzolást. Talán álmában tanult embert rajzolni, mert már elsőre egész jól ment neki. Azóta pedig napról napra fejlődik. Szegény elhanyagolt második . . .

2008. november 25., kedd

Amit mostanában olvasunk

Van a mi kis családunkban egy olyan szokás, hogy a téli ünnepek idején a szűk kis családban csak könyveket szoktunk egymásnak adni. Így a vásárlás már régóta elég egyszerű, elég egy jó kis könyvesboltba (pl. a Pagonyba) besétálni, és mindent egy helyen letudni. Így jutott eszembe, hogy megosztom, mostanában miket olvasunk, hátha másoknak is ötletet adunk.

Annyira de annyira vicces ez a könyv, hogy nem lehet abbahagyni. És a Lánchídon együtt kiabáljuk "Marha" "Nem oroszlán" (ezt azt hiszem, csak az érti, aki már rajongó :)

Kisnagylány örök kedvence az Álomcirkusz, egy igazi "love story". Szegedi Katalin olyan varázslatos mesevilágot képes varázsolni, ami számomra minden Disneyt felülmúl. Azért lehet találgatni, hogy kisnagylány elsőként melyik polchoz szalad a könyvtárban?

A kis Nicolas olvasása közben legalább úgy érezzük, hogy nem lógunk ki a hülyeségeinkkel, és mindennapi zörrenésekkel az átlagból. Ja és ez is olyan vicces, hogy hangosan tudunk rajta családostuk kacagni. Elsősöknek kötelező (fel)olvasmány!

Nagykisfiú kedvence most, nagy örömünkre, hogy levált a autós és vonatos mesekönyvekről amit már fejből tudtunk mindannyian. Zsákos bácsi különösen izgalmas és érdekes, csak úgy, mint a saját gyerekkoromban.

És ti miket olvastok?

2008. november 23., vasárnap

Nászút novemberben

Mi minden novemberben elmegyünk (kizárólag kettesben) egy újabb nászútra. Ezúttal Nógrád megye felé vezetett az utunk, ahol megnéztünk eszméletlen mennyiségű kis falvat, várost, áztattuk magunkat nagyon sokat különféle vízekben, olvastunk (!) és addig aludtunk, amíg a takarítónéni be nem kopogott az ajtón. A november pedig így nagyon szép, nem kell ehhez messze menni :) Amit pedig külön ajánlok: Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeum, ahol nincs tankönyvszaga a történelemnek és ahol életemben először láttam "élőben", hogy hogyan éltek az ősemberek.

2008. november 20., csütörtök

Modest

MODEST - ez valami új: mindennapi design vásár az Új Művészben, Szentendrén beszélgetés, teázás, élő zene, vásár 2008. november 21. péntek 17-22. További információ: Panyi Zsuzsi honlapján.

Gyerekbőrönd

Kisnagylány és nagykisfiú hosszúhétvégéznek, nagyszülői tejben-vajban fürödnek. Logisztikai okokból már tegnap bepakoltam nekik, ami éjfélkor, két gyerek, plusz iskola, plusz óvoda, plusz torna, plusz plusz plusz . . . nehezen indult, és mégis nagyon hamar megvolt. Az ok: GYEREKBŐRÖND. Mióta mindkettőnek külön bőröndje van, egy öröm pakolni nekik. Látom, hogy kinek mit raktam már be, nem pakolom túl magam, és még a játékok is beleférnek. Nehezítő, de édes körülmény, amikor maguknak pakolnak. Viszont a legjobb, amikor mindenki húzza-vonja a sajátját. (És még bőrönd árus sem vagyok:)

2008. november 18., kedd

Levél nyomda

Ez valami nagyon egyszerű, és gyors sikert lehet vele elérni sokféle korú gyermeknél. Levél papírra lehelyez, alaposan ráfest, hogy az ecset túlmenjen a levél szélén. Ezt iskolásoknak már kicsit nehéz megérteni, de az ovisok talán még nem ilyen szabálytisztelőek. Utána levél megfordít, nyomtat. És kész. Ebből aztán pompás őszi üdvözlőlap születhet, vagy ki lehet vágni a leveleket, vagy csak nézni, hogy milyen erezete van, amit a levélen nem is veszünk észre. A feladattal eltöltött idő: 20 perc. Rákészülés: 20 perc. Pakolás utána: 20 perc. És megvan az egy óra kreatívkodás :)
(Köszönet a tanítónéniknek, hogy mindezt kipróbálhattam egy egész első osztályon.)

2008. november 17., hétfő

Rongybaba - matrjoska

Megint alkottam valami újat, valami nekem tetszőt és izgatottan vártam a hatását. A WAMP arra jó, hogy látni, hogy mit szólnak hozzá az emberek. Szegény Matrjoska babák reggel 10.-től délután 3.-ig meg sem mozdultak, csak várták a vevőket. Már éppen azt gondoltam, akkor majd nekiadom az ovinak, elvégre nem lehet minden termék sikeres. És akkor valakinek szemet szúrt, vett is belőle kettőt. Aztán még valaki, ő is kettőt, aztán szép lassan kiürült a kosaruk. Most már zacskókban, szekrények mélyén várják türelmesen, hogy egy gyerekszoba lakói lehessenek. A babák tehát hamarosan a boltban :)

2008. november 14., péntek

Wamp

Ha november, és WAMP, akkor vásározás! Vasárnap a Gödörben a MAMAZON standja, tele sok újdonsággal és meglepetéssel. Úgyhogy én most ezen a hétvégén blog szempontból csendben maradok, a kreativitásomat a vásárra fordítom. Kellemes hétvégét, gyertek a WAMP-ra!

2008. november 13., csütörtök

Takaró ajándékba


Gyurikák figyelem! Újabb ajándék takaró kerül meghirdetésre, mivel legutóbbi takarónk már elkelt. A játékszabály a következő: ezt a bejegyzést kell kommentálni, pár szóban leírni, hogy ki az a bizonyos Gyurika, aki ennek a takarónak a gazdája lesz. (Ne legyen túl nagy Gyurika, mert ez egy babatakaró :) És akkor már vihető is a takaró! Fizetni pedig most sem kell érte. (Több bejegyzés esetén sorsolás lesz vasárnap este.)

2008. november 12., szerda

Snoozebaby

Megérkeztek az új és még újabb Snoozebaby termékek. Őrületes az izgalom, remélem ezeket is szeretni fogják a magyar kismamák és kisbabák. Pár nap és a boltban is megjelennek, addig pedig íme egy vicces holland stílusú Snoozebaby reklám - a traktoron . . . középen két kisgyerek, amint "nunózik" legalábbis a mi családunk szavajárása szerint . . . na nekik lett kitalálva a Snoozebaby.

2008. november 10., hétfő

Királyrét-Kismaros erdei kisvasút - egy vonatos nap

Minden évben erre visz a dolgunk legalább egyszer. És ha már Börzsöny, akkor kisvasút (már amennyiben a társaságban van 10 éven aluli gyermek:) Egy igazi VONATOS nap pedig így néz ki nálunk: Indulás Nyugati pályaudvar, jegyváltás automatából, izgalom a tetőfokán. Leszállás Kismaroson, és egy röpke másfél órás várakozás a fajátszótéren az erdei vasút indulásáig. De nem csüggedünk, és mivel a gyomrok is korognak, a helyi kisboltban bevásárolunk szendvicsnek valót.

Döcögés (szó szerint), miközben leskelődés más emberek kertjeiben. A kisvonatban fával fűtött kályha, kellemes hangulat. Királyrét pedig király. Csúcsszuper fajátszótér, horgásztó és olyan büfé, ahol roppanós virsli és nosztalgia hamburger a menü.

Egy kör az őrületesen vicces hajtány pályán, majd pedig vonattal Kismaros, onnan vonattal Nyugati. Ha jól számolom, 160 percet töltöttünk vonaton, és kb. ennyit a friss levegőn. Mindenesetre este mindenki elégedett és megfelelően fáradt volt :)

2008. november 8., szombat

Birsalma sajt - bio gumicukor

A hétége nagy feladata a birsalma sajt készítés. Ez kisnagylány kedvenc csemegéje, amit mindennap magával visz az uzsonnás dobozban, így hát el kell rakni belőle télire sokat. És mivel a messzi dédipapa kertjében sok terem, adja magát ez a "bio gumicukor". A recept pedig:
1) Birsalmát feldaraboljuk, kimagozzuk, de nem hámozzuk meg
2) Megfőzzük (kb. 1 óra)
3) Lecsöpögtetjük
4) Összeturmixoljuk
5) Súlyának 80%-a cukorral elkezdjük főzni, és állandó keverés mellett sűrítjük. Akkor van kész, amikor keverés közben előtűnik a lábos alja, illetve amikor kicsöppentés után megdermed.
6) Kiöntjök egy peremes tálba, és 1-2 napig szikkasztjuk.
7) 1-2 hétig forgatjuk
8) Vállonveregetjük magunkat.
9) További ötletek birsalmához itt.

2008. november 6., csütörtök

A hatvanas évek gyermekdalai

És aztán szépen elindultunk hazafelé. Nagykisfiú mikor meghallotta, hogy jövünk haza, beült az autóba, és kiült az arcára egy óriási nagy mosoly. Prágánál feltettük a költői kérdést, ki akar kiszállni megnézni még egy nagyvárost? A válasz egyöntetű volt: ti nézzétek meg nyugodtan, mi inkább bent maradunk az autóban. Úgyhogy jöttünk ahogy lehetett, közben bömbölt ez a zene, hoztuk az új élményeket, az új LEGO gyűjteményeket, az új MAMAZON ötleteket, és közben nagyon jól éreztük magunkat.

2008. november 5., szerda

Utazás gyerekkel

Szóval a gyerekek hozzásegítenek ahhoz is, hogy ne csak a turista látványosságokat, hanem a helyi egészségügyi intézményeket is meglátogassa az ember. Mi egy szerencsétlen esés után a fenti német gyerekklinikát és egy másik szájsebészetet látogattuk meg, hogy elmondhassuk, mindkettő gyerekbarát, kedvesek és megnyugatóak az orvosok. És köszönjük már jól vagyunk :)

2008. november 4., kedd

MACHmit Múzeum

Hol mulassa át egy gyerekes család a zuhogó esőt Berlinben? Természetesen a Machmit múzeumban. Ez egy kreatív családi paradicsom (bár ezt a szóösszetételt nagykisfiú sokáig boncolgatta), mert míg a legkisebbek egy labirintusban őrjöngenek, a nagyobbak 8 különféle kreativitásban vehetnek részt, addig a felnőttek nyugodtan kávézhatnak. Mindezt egy régi templomban. Máskor filmvetítés is van, és egyéb nyalánkságok. Nem rossz :)

2008. november 2., vasárnap

Berlini kirakatok

A családom szerint megőrültem, mert minden bolt, amibe beleszeretek, olyan, mint a Mamazon, tehát a saját boltomba szeretek bele folyamatosan. Hm. Ezen gondolkodnom kell.
Mellesleg lehet, hogy tényleg megőrültem, mert mindenhol olyan dolgokat fényképezek, amik talán majd jók lesznek alapnak egy egy rajzhoz, képeslaphoz, mint például ez a kis bamba rénszarvas.

Viszont ami biztos, hogy spórolt pénzemet nem kötött játékokra, hanem lúgos perecre, nutellás croissont-ra és áfonyás süteményekre költöttem.

2008. november 1., szombat

Berlin fölött az ég

Néha azért turistának is beöltöztünk . . . de a Brandenburgi kapunál kisnagylányt és nagykisfiút sokkal jobban szórakoztatta, hogy a tér összes madara körénk gyűlt a magyar puffasztott rizsszelet szagára, mint Berlin összes látványossága :)