2008. szeptember 7., vasárnap

Aszalt paradicsom

Nem tudom, említettem-e már, hogy gyakran befőzünk ezt-azt. Nekem úgy tűnik, hogy gyakrabban, mint egy átlagos család, de lehet, hogy ezt csak a nyár vége mondatja velem, és a spájz, ahova már ember sem fér be, nemhogy még egy befőttesüveg. Most épp az aszalt paradicsom a soros, és egyben igzalmas, mert ilyet még sosem csináltuk. Hosszan tartott az aszalás, több nap kitartó munkája, pedig egy csúcsszuper aszalógép is a kezünk alá dolgozott. Maga az eltevés nem volt bonyolult, annyit súgnak az olasz internetes oldalak (és végre használom olasz nyelvtudásom) hogy 1 napot kell várni, mielőtt lezárjuk az üvegeket, mert az olaj szép lassan leülepszik, és utána kell tölteni, különben a felső sor megpenészedik. Hát azt meg ki szeretné? Úgyhogy még izgulhatunk pár hónapig.

7 megjegyzés:

viru írta...

Vajon csak aszalógéppel lehet paradicsomot szárítani? ??? Van esetleg valamilyen jó kis másmilyen recepted?

Anikó írta...

Szia viru!

Én épp most aszalom a paradicsomot a sütőben, kb. 80 fokon, légkeveréssel, dél óta. Szerintem kell neki 24 óra, nem igazán tudom, nincs tapasztalatom még. A Stahl konyhájában aszalta ily módon S.Judit. A paradicsom a lucullushoz hasonló, olasz fajta, a férjem piaci szerzeménye.

Anikó írta...

Nah, megtaláltam:
Házi aszalt paradicsom elkészítése

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 3-as fokozat). A paradicsomokat elnegyedeljük, és rátesszük egy akkora, sütőpapírral borított tepsire, amelyen egymás mellett elférnek. Semmiképp ne legyenek egymáson, akkor nem lesz sikeres az aszalás!

Az elnegyedelt paradicsomokat betesszük a sütőbe, majd 20 perc múlva lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 100 fokra. És most magára hagyjuk, csak néha nézünk rá. Az aszalási idő attól függ, mekkorák a paradicsom-negyedek. Az a lényeg, hogy a végén ráncosak és töpörödöttek legyenek, valamint a tetejük is enyhén megsüljön. Az átlagban 3-3,5 centi átmérőjű paradicsomszemeknek 3 órára van szükségük, hogy így összetöpörödjenek.

A kihűlt aszalt paradicsomot csatos üvegbe tesszük, és ráöntünk annyi olívaolajat, amennyi ellepi. Ízesítésül mellédugunk friss kakukkfüvet, friss rozmaringot és megpucolt, félbevágott fokhagymákat, majd lezárjuk az üveget és betesszük a hűtőbe. 2 hét alatt az aszalt paradicsom ízei tökéletesen összeérnek. Mindig annyit vegyünk ki belőle, amennyire szükségünk van, a többit tartsuk továbbra is a hűtőben.

Mamazon írta...

Kösz Anikó! Ezt nem is láttam. Majd számolj be, hogy milyen lett!

Névtelen írta...

Betettem a sütőbe.......
Annyi a recept, hogy már kóálygok, remélem a paradicsomok nem.
Én nagyon rákattantam, most ettem egy brüsszeli büfében fantasztikus volt.

Gabcso

Névtelen írta...

Betettem a sütőbe.......
Annyi a recept, hogy már kóálygok, remélem a paradicsomok nem.
Én nagyon rákattantam, most ettem egy brüsszeli büfében fantasztikus volt.

Gabcso

Névtelen írta...

sziasztok,

az aszalógép azért jó, mert lassan aszalja, kicsit jobban hasonlít a régi módszerre, amikor is szellős napos helyen szárították. Egyébként az aszalást és a napon szárítást lehet kombinálni is, félig a gépben, a végét a napon. Ez persze több napig, akár egy hétig is eltarthat. A lényeg, hogy alaposan meg legyen aszalva, így tuti jól eláll. és talán finomabb is. Nekem kb 10 kilóból let kb 1-1,5 kiló. nem tudom pontosan, mert sokat kóstoltunk:)