2009. augusztus 31., hétfő

Iskolavárás II.

Mami, még el sem kezdtük, máris ideges vagy - hallom kisnagylány vékony hangját, miközben a fiúk mindent sejtően lelépnek focizni. Nem tudom ki hogy van ezzel, de a füzetek és könyvek bekötése közben egyszerűen nem tudok uralkodni magamon. Pont úgy, mint szabás közben. Lehet, hogy az olló teszi, majd ha lesz egy kis időm, elmélázom rajta, hogy mi lehet az összefüggés (de úristen, tavaly pont ugyanezt írtam). Időm viszont nincs, hasít az év kezdése, a logisztikai szervezések, és a holnap reggeli csörgőóra. Kisnagylány viszont boldog, már nincs olyan szomszéd, aki nem tudná pontosan, hogy másodikos lesz. Kreativitását máris elővette, a legolcsóbb 20 forintos füzeteket kérte, mert ő akarta "megdizájnolni". Az eredmény fent látható (a legviccesebb a nyelvtan, mert fogalma sincs, hogy mi az, de hosszú magyarázkodásomból az írásjeleket gyorsan leskiccelte:)

Mindenkinek kellemes óvoda és iskolakezdést!

2009. augusztus 26., szerda

Ékszer gombából

Végy egy szárított (talán shitake) gombát, ami kerek egész, és egy nyaklánc alapot. Szúrj a gombába két lyukat, és szúrd át a gombán. Voila! Kész a designer nyaklánc. Made in Hungary, made in gyerektábor, made in 2009.

2009. augusztus 16., vasárnap

Tiszaörvény, Tisza-tó

Az egész úgy kezdődött, hogy megkaptuk dédipapa 50 éves NSZK sátrát, aminek az előterébe a legenda szerint egy Wartburg is befér.

Ezen kívül volt egy betartatlan ígéretünk még tavaly nyárról, hogy elmegyünk sátorozni. Hosszas keresgélés után a Tisza-tó mellett döntöttünk, és még hosszasabb készülődés után útnak indultunk...
... választásunk Tiszaörvényre esett, mert azt hallottuk, hogy ez kevésbé "felkapott", csendes hely, romantikus és kedves. A Kormorán-kikötő pedig pont megfelelni látszott az igényünknek. Sátrazni is lehet, vízparton, és még egyéb nyalánságok. A sátrat hosszas küzdelmek után felvertük, amikor bágyadt nagykislányra pillantottuk, és rögtön tudtuk, itt valami nem stimmel. Akkor persze az is eszembe jutott, hogy az összes gyógyszer otthon maradt, a bejárati ajtó mellett, de hát ez persze ott nem segített. Irány a patika, lázmérő, orvosság, stb. A láz estére 39,1, ez persze visszavetettek sátorozó kedvünket. A kemping recepcióján rendkívül segítőkészek voltak, hosszas tanácskozás után egy közeli panzióban foglaltak nekünk egy 2 ágyas szobát, kitaláltuk, hogy a lányok panzióznak, a fiúk kempingeznek . . .

. . . csakhamar azonban mind a négyen egy szobában találtuk magunkat, a sátrat gyorsan lebontottuk, a gázfőzőt a szobánk erkélyére állítottuk, és megkezdtük a nyaralást . . .

. . . nagykislány szerencsére hamar gyógyult, és 1-2 nap múlva már a lányok is csatlakoztak a családi felderítő csapathoz. Rengeteg gyönyörű dolgot láttunk. Ami kihagyhatatlan, az a Tiszavirág Ártéri Sétaút, az eddig látott legromantikusabb tanösvény, amit valaha láttunk . . .

. . . a pecázás, ami garantált sikerhez vezet . . . persze mindig visszadobtuk a halakat, de tényleg . . .
. . . a rengeteg zöld ladik, a sok horgász, és a vizi élet . . .

. . . a Tisza belülről, egészen közelről . . .

. . .a motorcsónak bérlés, amikor papa igazi Kapitány, kisnagyfiú igazi Matróz, a lányok pedig igazán sikoltozhatnak . . .

. . . és a végén a "luxus" hajón az áldomás a nehezen induló, de nagyon jól sikerült nyaralásra.

2009. augusztus 10., hétfő

Házi kugli

Néha tényleg a legegyszerűbb dolgokkal lehet a legjobban játszani. Vegyük példának a legújabb házi kuglinkat. A recept igen egyszerű: végy 5 db vizes flakont, és egy fát. A fára köss egy kötelet, amiről egy kis súly lóg. Jelen esetben ez egy vastagabb faág-darab volt. A játék kész, a szórakozás garantált. ÉS EZ TÉNYLEG ILYEN EGYSZERŰ!

2009. augusztus 6., csütörtök

Kreatív kreatív dolgok tárolóhelye

Barátainknál jártunk a minap. Rajzolásra került a sor, de nem találtam sehol hozzá eszközöket. Kérdeztem a helyi gyerekeket, hogy hol lelem, mutattak a konyha felé. Kerestem sokáig, végül a ház asszonyához fordultam, aki lazán a mosogatógép felé mutatott. Tudod, elromlott - magyarázta - és a gyerekek lassan birtokba vették. Hát, mindenki másképp csinálja :)

2009. augusztus 3., hétfő

A legegyszerűbb dolgok

Nekiláttam lemosni a gáztűzhelyt. Mivel ez (bevallom) nem egy mindennapi tevékenység nálam, pár perc múlva tátott szájú gyermekek vettek kürül. Zavaromban mindenki kezébe nyomtam egy szappanos szivacsot, és egy rövid kurjantással - Mosd amit találsz! - szabadjára engedtem őket. Hirtelen szomszéd gyerekek is érkeztek, valószínűleg érezték, hogy valami egészen szokatlannak lehetnek szemtanúi, habzott az egész faház, habzottak a műanyag székek, a gyerekek, a szomszéd gyerekek. Habzott mindenki, én pedig kényelmesen hátradőltem, és kaján mosollyal szemléltem az eseményeket. (Hja a gáztűzhely, az egyetlen ami kimaradt.)