2010. január 18., hétfő

Oroszkrém torta


(lehet, hogy a képen nem látszik mennyei íze, pedig az volt neki)

Hogy kedvenc Vízvári Mariskámat idézzem: "tessék kérem kipróbálni, ez nagyon finom". Szóval az egész úgy kezdődött, hogy tudomásomra jutott, hogy valaki az ország másik végében milyen fantasztikus oroszkrémtortát sütött, és ez elültette a bogarat a fülemben. És mivel családunk Nanája születésnapját ünnepelte a héten, megpróbálkoztam vele. Életem első oroszkrém tortája volt, és fergeteges sikert aratott. A képen látható az utolsó szelet volt, amit sebtiben lekaptam.

Ime tehát a recept.

A tészta: 5 tojásos piskótatészta (ugye ilyet mindenki tud:) na jó, én is most csináltam először:
1) 5 tojás fehérjét felverünk
2) belekeverünk 5 evőkanál cukrot
3) 5 evőkanál lisztet (benne késhegynyi szódabikarbóna)
4) és az 5 tojás sárgáját

Kb. 30 percig sütjük egy kerek, kivajazott tortaformában. Ha a villa nem ragad, kész. Kihűtjük, és kétfelé vágjuk.

A töltelék:
1) 5 tojást elkeverünk 10 dkg cukorral, 1 csomag vaniliás cukorral és 3 dl tejjel
2) ezt gőz fölött besűrűsítjük (nem egy nagy dolog, tényleg, csak kicsit hosszú)
3) közben 3 zselatin lapot vízbe áztatunk
4) a zselatin lapokat belerakjuk a krémbe
5) közben 2,5 dl tejszínt felverünk, és ezt is belekeverjük
6) belerakunk 10 dkg rumba áztatott mazsolát (legalább 6 órát) meg ilyesmi finomságokat
7) ezt az egészet addig hűtjük, amíg sűrű krém lesz, de még nem áll össze mint a kocsonya
8) a két tortalap közé és a tetejére öntjük
9) hűtőbe vele

A teteje
1) még 2,5 dl tejszínt felverünk, ez megy a tetejére
2) és a gyertyák, mert ez olyan igazi SZÜLINAPI TORTA

Nincsenek megjegyzések: