2008. március 5., szerda

Almás pite - körtével


Ellenállhatatlan vágyam volt a hétvégén, hogy a gyerekek délutáni alvásból felébredve meleg almáspite illatára ébredjenek. Lehet, hogy túl romantikus vagyok, de az is lehet, hogy éhes voltam egy kis édességre magam is (ez gyakran elő szokott velem fordulni). A Net-en
böngésztem egy ideig, aztán megalkottam a saját receptemet. Íme:

A tésztához:
25 dkg vaj / margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája1
1/2 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
4 nagy szem alma + 1 szem körte lereszelve
10 dkg cukor
5 dkg dió
5 dkg tördelt étcsoki

morzsa a tészta és a töltelék közé
morzsa a kivajazott tepsibe

Az elkészítés roppant egyszerű. A tésztához valókat egybedolgozzuk, kizárólag kézzel sikerül, mert elég morzsalékos. Ha gyurma állagú már, kettéosztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, tepsi aljára berakjuk (előtte vaj, morzsa). Simán rálapítjuk a reszelt almát, rászórunk diót, csokit és a cukrot. Tetejére a második adag tészta szintén kinyújtva. Sütőbe be, 175 fok, 40 perc múlva ki. Tetejére porcukor. Csodálatosan finom, de komolyan.

Nincsenek megjegyzések: