2008. március 4., kedd

Selyemfestés - gyerekekkel

Először is a selyemfestés nagyszerű dolog. Másodszor is gyerekek is művelhetik, azt gondolom, kortalanul. Harmadszor pedig azt is meg kell hagyni, hogy egy kicsit drága mulatság. Nekünk most volt szerencsénk ingyen kipróbálni ezt a technikát a KOGART jóvoltából. A selyemfestés egyébként otthon is kitűnően művelhető, hasonló eszközök kellenek hozzá, mint az üvegfestéshez, azaz kontúr és festék, csak ez kifejezetten selyemre való. Ezen kívül kell hozzá selyem is, ami az ablaknál nem kell, mármint hogy ablak általában mindenhol van :)
Első lépésben ceruzával halványan megrajzoljuk a mintánkat. Ezt kontúrral megerősítjük, és megvárjuk, míg megszárad. Hajszárítóval eszméletlenül felgyorsítható a folyamat. Ezt követi a kifestés, aminél nehéz elvonatkoztatni attól, hogy festék, ha megvivezzük, szétszalad az anyagon. Ez ijesztő, ugyanakkor gyönyörű mintákat eredményez.
És ha már kellően lelazultunk, és folyatjuk a festést, elvonatkoztatva attól, hogy ez nem papír, gyönyörű összefolyásokat láthatunk. Először a gyerekek is megijednek, kezdik törölgetni, de aztán lazán, és élvezettel öntögetik a festéket. És még egy tipp: ha sót szórunk a festékre, kimarja a színt, és nagyon szép mintákat eredményez. Jó munkát!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia Mamazon!
Képzeld, selyemfestészeti kiállítás nyílt a Kondorban. Ajánlom a cikket, mely erről szól!

http://sajatutad.blog.hu/2008/10/06/alexandra_selyemfestmeny_kiallitasa

Üdv Neked!