2009. szeptember 17., csütörtök

Rumini és a többiek - amit mostanában olvasunk

Hiába, az izgalmas regények nálunk mindig a papánál landolnak . . . így (őszíntén bevallom) én nem is tudom, miről szól a Rumini, csak azt, hogy apa és lánya alig várják, hogy folytathassák, sokat nevetnek, izgulnak és rébuszokban beszélnek, és én már elhatároztam, hogy titokban elolvasom . . .

. . . és bár nem mondom, hogy a Mary Poppins nem izgalmas, (mert hát az jutott nekem), de annyi bizonyos, hogy van benne valami egészen lila. . . nagykislány az egyik rész után úgy fogalmazott, hogy bár csak egy kicsit szeretem ezt a Mary-t, de van benne valami furcsa, ami miatt még is nagyon szeretem . . .

. . . az öreg Benedek azonban nagy meglepetés volt, tulajdonképpen az idei év slágere, a "birtokon" találtuk, egy esős napon rákaptunk, és bizony esténként szép lassan kiolvastuk az egészet . . . a gyerekek már tudták a forgatókönyvet, és azt próbálták kitalálni előre, hogy a fele vagy az egész királyságot kapják meg, és hogy vajon mi lesz a zárómondat, addig éltek amíg meg nem haltak, vagy én is ott táncoltam a lakodalmon, vagy valami egész más . . .

. . . nagykislánynál pedig ez most a menő, Geronimo Stilton a kisegér aki nyomoz, sok kötetben . . . irodalmi értéke azt hiszem, hogy vitatható, de hát én sem vetek meg néha egy-egy Agatha Christie-t :)


És ti mit olvastok???

8 megjegyzés:

zazálea írta...

Mi már kinőttünk az esténkénti meséből, 17-18 felé talán már lehet. De emlékszem én még nagy, esti mesékre, de jó is volt. És a prímet a "Fecskék és fruskák" vitte, minden kötete, bevallom, még ma is el-elolvasom. :o)))

grey írta...

Nálunk is Rumini megy, és nálunk is apa privilégiuma, nem is csak azért mert izgalmas, hanem mert hajós... :-)
A Fecskék és fruskák nálam is meghatározó gyerekkori élmény, én is sokszor és sokat olvastam a köteteit, de esti mesének csak az elsőt voltam hajlandó felolvasni (imádta az egész család), mert a többit majd olvassa maga...
És hogy valami újat is ajánljak, nálunk most lett zeneiskolás a nagylány, és bevezetésként a Muzsikus Pétert olvastuk esténként. Úgy szereztem meg antikváriumból, mert az enyém sajnos már nem volt meg, de nagyon élveztük a kalandokat Hangszerországban és a Zeneszerzőnél is...
Tudtok más ilyen témájú regényt?

M.Kriszta írta...

Zsuzsikám! Nálunk a Rumini az enyém lett:))) Tegnap este pl. dolgoznom kellett, így A. altatta Sárit: nem engedtem, hogy folytassa, mást kellett választaniuk:))). Amúgy az előző részek egy kicsit jobbak voltak, de ez sem rossz és azzal dobjuk fel, hogy a gyerek kitalálja, hogy aznap milyen stílusban akarja hallani a sztorit. Ma azt hiszem az okoskodó hadarógép lesz...de ez még változhat.
A Geronimo most nagy sláger, pedig hát nem jó. De a gyerekeknek bejön, meg azt látom, hogy csomó első, másodikos ezt olvassa. Pedig szerintem arra sem alkalmas, de mindennek örülünk. Tényleg, gyűjtsük már össze azokat a könyveket, amik pont nekik valóak olvasásra. Nem kis betűk, de nem csak kép és értelmes szöveg... Hm?

Mamazon írta...

Ez jó ötlet Kriszta, csak tudod mi a baj mostanában? Hogy olyanra vágyik, amit még nem olvastunk, és én nem nagyon tartalékoltam erre az időszakra :) Lehet, hogy kellett volna...

Mamazon írta...

Grey, a Fecskék és Fruskákat én sem tudom, hogy felolvassam, vagy megvárjam míg ő, az tényleg akkora élmény volt nekem is...

Mamazon írta...

Zazalea, mi lehet ebben, hogy ennyire rajongtunk érte??? Vajon ők is fognak?

Sch Gabi írta...

Szívből ajánlom a Csodaceruza újságot és honlapot, valamint Csilla blogját, aboszolút elfoglatlanul. Számomra első számú iránytű.

Mi nemrég olvastuk az Ágról szakadt Tóbiást, öt és hét évesemnek is nagy élmény volt. Sajnos ígérték, de még nem jött meg a folytatás...

Nagyon szeretjük az Esti mesék Lányoknak/Fiúknak című könyveket is.

Igaz, hogy nem klasszikus esti mese, de a Tatu és Patu könyveket nem tudjuk megunni.

A Fecskék és fruskákat én nem olvastam, pedig itt nőttem fel. Gyorsan bepótolom!

parksarok írta...

Erlend Loe: A nagy fogás, Sok pénz bajjal jár, Hírnév
- egy norvég targoncás és családja kalandjai. Nekem most ez a kedvencem, óriási élmény volt! Két, három este egy könyv, nagyon jó grafikákkal.
Enquist: A három barlang hegye
Lindgren: Pirosházi történetek
Janosch: Kistigris és kismackó panamában

szerintem ez mind joly joker. Első olvasmánynak is alkalmas. Központi könyvtárban is megtalálhatóak.
Nálunk az idei nyár fő könyve Lackfi János: Bögre család újabb kalandjai lett, és a buta felnőtt c. verses könyvek. Napokon át, vinnyogva együtt nevetett a 13, 11, 7, és 4 éves. Nagyon ajánlom.