2008. május 5., hétfő

Kürtőskalács tűzön

Amint igértem, íme a kürtőskalács készítésének fortélya. Először is a recept egy sima kelt tészta, némi cukorral vegyítve. Azaz:
  • 1 kg liszt,
  • 2 db tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 dkg élesztő tejben megfuttatva,
  • csapott kávéskanál só,
  • 5 dl tej,
  • 10 dkg evőkanál olvasztott vaj.

Ezt szépen összedolgozzuk, lesz belőle tészta:


  • Közben tüzet rakunk, és megvárjuk, míg parázs lesz belőle. Parázs kell majd jócskán.
  • Kell keresni egy vaskos és hosszú és egyenes és nem göcsörtös fát, ez lesz a kürtős kalács sütő fa sok-sok évig. Ezért tehát nem szabad ezt a dolgot elkapkodni. Ha megvan, nyert ügyünk van.
  • Beolajozzuk szabad kézzel, és rátekerjük a kelt tésztából gyúrt kis kígyót.
  • Rálapogatjuk, és beleforgatjuk kristálycukorba
  • Parázs fölé rakjuk, és kb 15 percig lassan forgatjuk
  • VIGYÁZAT, SOK KELL BELŐLE :)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, mennyit kell a tésztát keleszteni?

Mamazon írta...

Elvileg 2 órát, de mi én a második adagot, mivel nagy volt az éhség, fél óráig kelesztettük csak, viszont a tűz mellett, így hamar megnőtt.

Kurtoskalacs írta...

Ez profi munka és a kisérő szöveg is az. Mi csak bohockodunk ehhöz képest itt. www.kurtoskalacshungary.hu